Neix paperllull, una nova iniciativa comunicativa en format digital

L’Institut Ramon Llull segueix creixent a nivell comunicatiu, ampliant horitzons i cobrint les necessitats tant del seu públic potencial, com de la comunitat especialitzada que conforma la seva xarxa educativa, literària, artística i prescriptiva. És per això que impulsem paperllull, una nova iniciativa comunicativa en format de revista digital i amb contingut específic sobre totes les disciplines que treballa el Llull.

El contingut de paperllull serà format per articles, reportatges i entrevistes sobre aspectes, tendències autors i obres singulars de la cultura catalana, escrits per periodistes, autors, crítics, assagistes, especialistes i programadors, entre d’altres agents culturals, amb una periodicitat de publicació setmanal que preveu un article nou cada diumenge. “Volem donar veu a teòrics, però també a la gent que fa possible que passin les coses, perquè considerem que conèixer aquestes persones i la seva tasca és molt important”, tal i com explica Iolanda Batallé, directora del Llull.

L’espectre d’articulistes de paperllull estarà format per gent de totes les edats, gèneres i disciplines, una aposta pel sector, per fer xarxa i per vetllar pel petit ecosistema que s’hi implica, més necessari que mai en temps de crisi com els que vivim. “És part de la nostra feina donar difusió a veus consagrades, però també a d’altres que comencen i que és interessant que es coneguin aquí i, especialment, a fora”. La nova publicació també tindrà cura en repartir joc als diferents dominis lingüístics.

Tots els articles seran aplegats en una revista trimestral (corresponent a l’estació en curs), que tindrà una visibilització en format web (a través de recull dels enllaços publicats) i una altra en format PDF, com a revista i disponible per a descàrrega en línia des del web mateix. Cada article serà publicat simultàniament en català, anglès i castellà.


Generar discurs i ser referents

Amb la nova publicació, el Llull exerceix el fet de ser una entitat generadora de discurs. “Volem ser referent, com a institució i com a representants de la llengua i cultura catalanes al món. També volem fer xarxa, crear continguts i establir contactes, així com crear un cànon multidisciplinar que es pugui trobar i consultar”, subratlla la directora.

La vocació de paperllull és esdevenir una publicació de referència, amb articles d’interès per a l’espectre cultural del país, per a lectors especialitzats i per a tothom qui s’aproxima a la nostra llengua i cultura. “Volem crear discurs en la cultura, la literatura, les arts i la llengua. I que aquest discurs pugui servir de referent aquí i a tot el món”, explica Plantada.

“No volem entrar en competència amb el marc informatiu dels mitjans culturals digitals, sinó que volem ser-ne companys de viatge, al mateix temps que donem peu a una difusió exterior i fem d’altaveu de poetes, crítics, programadors, escriptors i el màxim d’agents del nostre ecosistema cultural”, exposa l’editor del projecte. “Ens desmarquem de l’actualitat informativa per teixir un discurs propi, donar valor afegit a les accions que fem i explicar tot allò que ens fa singulars“.

La revista trimestral inclourà els 12 articles publicats setmanalment, una coberta específica, amb fotografia o il·lustració. paperllull serà coordinat i editat per Esteve Plantada, en aplicació dels criteris definits per l’equip de Comunicació i per la direcció. “És un projecte que portem treballant durant molt de temps —afirma Batallé— i que considerem molt rellevant que visqui precisament ara el seu llançament, perquè això referma la nostra aposta i convenciment pel mitjà digital: cal trobar camins per arribar a la gent, per difondre i explicar. És més necessari que mai“.

Article del web llull.cat aquí