Realitat o ficció en el deliri modern

Facebook. Heus ací el mantra. Aquesta xarxa de parers entrelligats, aquest embús de cap solució, aquest embat de retalls de poca substància. La xarxa social ja ha esdevingut la postal irreductible d’un món que ha canviat mentre fèiem un badall. Catfish (Henry Joost, Ariel Schulman, 2010) és un bon document d’aquesta gran broma. Després de passar per Sundance i ser-ne una de les sensacions -i controvèrsies-, el documental aconsegueix construir una narració força intel·ligent, mesurada i ben planificada. I aconsegueix entaforar-nos un gir que, malgrat els riscos, és posat sense calçador i resolt amb ofici i perícia. Ens quedarà el dubte de saber l’entrellat de tot plegat: ficció o no?. Heus ací la qüestió. I això és el gran encert de la funció. De fet, a qui li importa?